.

Vijesti iz NVO sektora

Konferencija za novinare

Koalicija NVO Romski forum održala je konferenciju za novinare u Nikšiću, na kojoj je najavila realizaciju projekta „ Romski bal 2015 ". Manifestacija ima za cilj širenje multietničkog sklada i tolerancije prezentovanjemn romskih običaja i duhovne specifičnosti.

Peticija

Povodom slučaja nelegalnog betoniranja korita rijeke Ribnice, NVO Green Home, pokrenula je peticiju za vraćanje korita rijeke u prirodno stanje i hitnog rješavanja pitanja nelegalnog odlaganja otpada i korišćenja voda. Prikupljanje potpisa će se odvijati do petka 31.jula na četiri lokacije u gradu: na uglu Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i ulice Kralja Nikole (ispred Kraljevog parka), na uglu ulica Slobode i Novaka Miloševa, zatim kod kapije na ulazu u park-šumu Gorica i na platou kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom, u periodu od 8h do 11h ujutru i od 19h do 22h uveče.

Istraživanje

Protiv ulaska Crne Gore u NATO na referendum bi glasalo 37, 3 odsto građana, dok bi članstvo u Alijansi podržalo 36, 6 procenata, pokazalo je istarživanje Centra za demokratiju I ljudska prava (CEDEM), sprovedeno od 12. do 24. jula.

Istraživanje

Crnogorska tužilaštva u potpunosti primjenjuju dio Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) koji se odnosi na proaktivno objavljivanje informacija i na njihovom veb portalu se nalaze sve informacije koje propisuje ovaj akt, pokazuje istraživanje Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Udomljavanje pasa i mačaka

Nikšićko udruženje za zaštitu životinja organizovalo je akciju udomljavanja malih pasa i mačaka na nikšićkom Trgu slobode. Osim akcije udomljavanja kučića i mačića, održan je i mini bazar za ljubimce i fotografisanje sa životinjama.

Konferencija

Nevladine organizacije ne smiju da budu dekor evropskih integracija Crne Gore, a o uspjehu procesa moći će da se govori kada Vlada njihov rad i predloge suštinski uvaži, poručeno je na konferenciji Iskustva NVO u procesu evropske integracije Crne Gore: Postignuća i izazovi. Konferenciju je organizovao Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) u saradnji sa Udruženjem za promociju ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, uz podršku programa Evropa za građane.

Anti dop kamp

Prvi od dva sedmodnevna „ Anti dop " kampa, koji organizuje NVO Preporod, počeo je u Ski – centru Vučje kod Nikšića. U kampu učestvuje 40 srednjoškolaca iz opština u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Kamp

U saradnji Turističke organizacije Rožaja, NVO Geo – eko Montenegro i Vojske Crne Gore, u mjestu Bandžov održan je kamp na temu „ Fizičko – geografski procesi planine Hajle ".

Radionica

Predstavnici Glavnog Grada, NVO „ Zinak " i planinarskog kluba „ Visokogorci ", u KIC – u „ Budo Tomović ", održali su besplatnu radionicu o planinarenju, pod nazivom „ Idemo u planine ".

Čovjek i kamen

„ Čovjek i kamen " naziv je izložbe fotografija i panel – diskusije koju je u foajeu Dvorane Park upriličio Planinarski klub „ Subra " iz Herceg Novog. Prethodno, posjetioci su imali priliku da odgledaju film „ Kamen ".

Predstava

U sklopu manifestacije „ Dani kulture i sporta u Velici ", čiji je organizator NVO „ Velička kapetanija " za mještane i goste upriličena je pozorišna predstava na otvorenom.

Posjeta

Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) obišli su učenike iz crnogorskih škola i drugu djecu koja se nalaze na odmoru u odmaralištu Dječjeg saveza Podgorica na Veruši. Kroz razgovor i druženje aktivisti su ukazali na štetnosti po zdravlje koje donosi konzumiranje duvanskih proizvoda.