.

Vijesti iz NVO sektora

Diskusija

Opština Bar i NVO Eko Centar Delfin iz Kotora organizovali su u Baru diskusiju na temu „ EU vrijednosti, politike i standardi – maslinarstvo i ruralni razvoj ". Prisutni su takođe upoznati sa aktivnostima koje su realizovane u sklopu projekta, kao i sa aktivnostima koje lokalna samouprava sprovodi u cilju unapređenja poljoprivrede.

Konferencija

Centar za demokratiju I ljudska prava (CEDEM) organizovao je u Podgorici konferenciju povodom predstavljanja rezultata projekta " Unapređenje integracije Roma na lokalnom nivou ".

Turnir u šahu

Organizacija slijepih za Bijelo Polje I Mojkovac organizovala je u Bijelom Polju 52. Regionalni pojedinačni kvalifikacioni šahovski turnir za lica sa oštećenim vidom. Turnir je igran po Bergerovom sistemu.

Istraživanje

Čak 92 odsto romske populacije smatra da su upravo djeca koja prose u najvećem riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, pokazalo je istraživanje koje je sprovela NVO Crnogorski ženski lobi.

Akcija čišćenja

Uoči 17. aprila, godišnjice potapanja razarača " Zagreb ", Udruženje boraca NOR – a, posada školskog broda " Jadran ", Mornarice Crne Gore I NVO Djeca Tivta, organizovali su čišćenje spomenika narodnim herojima Milanu Spasiću I Sergeju Mašeri u tivatskom Velikom gradskom parku.

Predavanje

U okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke NVO Povjerenje I NVO Zdrava dona Montenegrina, organizovale su u Baru predavanje " Rak dojke – od straha do nade " .

Memorandum o saradnji

Ekonomski fakultet I Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) potpisali su Memorandum o saradnji , čiji je cilj promovisanje društveno - odgovornog poslovanja među studentima, kao I kontinuirana edukacija u toj oblasti.

Predstavljanje rezultata istraživanja

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio rezultate istraživanja transparentnosti sistema krivičnog pravosuđa. Sudovi u Crnoj Gori najlošiju transparentnost pokazuju u oblasti budžetskih sredstava, zbog čega se ne može utvditi sa koliko novca raspolažu I na koji način troše taj novac, pokazalo je ovo istraživanje.

Otvorene ideje za Crnu Goru

U Podgorici je održan najavni događaj za drugi krug takmičenja " Otvorene ideje za Crnu Goru " koji sprovodi kancelarija programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u pratnerstvu sa NVO DigitalizujMe, a u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova I evropskih integracije I Upravom za mlade I sport.

Radionica

U organizaciji Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore a uz stručnu podršku NVO „ Expeditio ", u Galeriji solidarnosti u Kotoru održana je regionalna radionica u okviru četvrtog prekograničnog sastanka partnera u programu EX.PO AUS „ Unapređenje potencijala UNESKO – vih područja na Jadranu ".

Humanitarna akcija

Rukometnom utakmicom između RK Bijelo Polje i RK Mojkovac, odigranoj u sposrtskoj hali Nikoljac, Udruženje mladih volontera „ Iskra " okončalo je humanitarnu akciju pod nazivom „ Srcem za sreću – dušom za djecu ". Cilj akcije je prikupljanje sredstava za Javnu ustanovu Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju „ Tisa ".

Festival zdravlja i zdravih stilova života

Udruženje sportske medicine Crne Gore organizovalo je u šoping molu Delta city peti „ Fesival zdravlja i zdravih stilova života ". Posjetioci su mogli da provjere svoje zdravstveno i fizičko stanje, kao i da potraže stručne savjete, interesuju se i kupe čisto biljne preparate za poboljšanje zdravlja i kondicije.