.

Vijesti iz NVO sektora

Konferencija

Centar za građansko obrazovanje (CGO), organizovao je konferenciju na temu „ Kako uspostaviti sistem jednakih šansi za finansiranje svih medija od strane poreskih obveznika?". Cilj projekta je da doprinese podizanju svijesti o odgovornom trošenju novca iz Budžeta Crne Gore kroz ukazivanje na odnos koji javni sektor u Crnoj Gori ima prema medijima, kroz novčana izdvajanja na osnovu ugovorenih usluga.

Seminar

Evropski pokret u Crnoj Gori organizovao je u Kolašinu seminar na temu „ Proces pregovaranja Crne Gore i EU – iskustvo Hrvatske u procesu pregovora, pregovaračka poglavlja 11 i 12 ".

Akcija

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) u saradnji sa Upravom policije, organizovalo je akciju dijeljenja flajera u okviru kampanje „ Razmisli prije nego što parkiraš ".

Svečanost

NVO Alfa centar organizovao je svečanost povodom dodjele nagrade „ Siguran kompas ". Priznanje „ Siguran kompas " dodjeljuje se svake godine za izuzetan doprinos u promociji značaja međunarodne saradnje, bezbjednosti i širenju ideje evroatlanizma u Crnoj Gori.

Tribina

Udruženje paraplegičara Nikšić organizovalo je u Nikšiću tribinu na temu „ Ublažavanje psihosocijalnih barijera i predrasuda u odnosu na osobe sa paraplegijom ". Udruženje je takođe i uradilo Bonton, sa pravilima ponašanja prema osobama sa paraplegijom.

Suočavanje sa prošlošću

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES), organizovao je u Podgorici skup na temu " Proces suočavanja sa prošlošću - slučaj Morinj ". Pravosnažna presuda u slučaju Morinj nije suštinski doprinijela suočavanju Crne Gore sa proslošću, zaključak je sa ovog skupa.

Izložba slika

Izložba slika članova NVO „ Slikarski uranak " otvorena je u galeriji Gimnazije „ Slobodan Škerović ". Postavku čini 39 radova različitih autora, a slike su rađene različitim tehnikama.

Okrugli sto

Institut Alternativa organizovao je u Podgorici okrugli sto na temu „ Profesionalizacija rukovodnog kadra – između države i poltike ". Crna Gora je samo formalno postavila granicu između profesionalnih funkcija i političkih postavljenja u državnoj upravi, ocijenjeno je na ovom skupu.

Diskusija

U organizaciji NVO Agora u zgradi Akademije znanja u Budvi, održana je diskusija na temu „ Kulturna politika za mlade (šta to bješe) ".

Humanitarna akcija

Postavljanjem bora na Trgu Nikole Đurkovića NVO Volonterski centar otpočeo je novogodišnju humnitarnu akciju pod nazivom „ Čarolija ". U sklopu akcije prikupljaće se paketići slatkišima za najmlađe.

Forum

U organizaciji NVO Aktivna zona sa Cetinja na Ivanovim koritima je održan forum „ Zajedno smo aktivniji ", na kom je predstavljen nacrt godišnjeg plana akcije za mlade.

Humanitarna akcija

U humanitarnoj akciji „ Podari radost " koju organizovala Fondacija Banka hrane sakupljeno je 590 kilograma slatkiša za djecu iz doma u Bijeloj i dnevnih centara u Beranama, Mojkovcu i Ulcinju.