.

Vijesti iz NVO sektora

Konferencija

Institut alternativa u sklopu projekta „ Zajedno ka odgovornosti – jačanje uloge državne revizije u Crnoj Gori ", održao je konferenciju pod nazivom „ Jačanje uticaja Državne revizorske institucije u Crnoj Gori ". Konferencija je imala za cilj da se javnost bliže upozna sa radom i nadležnostima Državne revizorske institucije.

Istraživanje

U Crnoj Gori skoro svaki deseti građanin je diskriminisan na radnom mjestu, od kojih najveći broj smatra da su im bila uskraćena prava koja su imala drugi radnici, pokazalo je istraživanje koje je sprovela nevladina organizacija Juventas, u saradnji sa NVO SOS Podgorica i Koalicijom NVO-a za društvene promjene.

Festival

U organizaciji NVU „ Velička kapetanija ", a u okviru manifetsacije „ Dani kulture i sporta u Velici ", održan je prvi dječji festival poezije, muzike i sporta.

Tribina

NVO Bjelopoljski demokratski centar organizovala je u Bijelom Polju tribinu o evroatlanskim integracijama. Bijelo Polje je u kontinuitetu bastion podrške demokratskim procesima I demokratskoj politici, ocijenjeno je na tribini.

Konferencija za novinare

NVO Građanski kreativni centar održala je na Cetinju konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen uspješno završen višemjesečni projekat " Arr lets get up ".

Obuka

Petodnevna obuka krojenja i šivenja crnogorske nošnje, koju su za tridesteak Cetinjanki organizovali NVO Žensko preduzetništvo Cetinje i Biznis centar iz Bara, uz podršku lokalne samouprave, uspješno je završena.

Monitoring medija

Dnevni list Pobjeda je prednjačio po broju tekstova na temu NATO - a, pri čemu je u maju objavio 41 naslov iz ove oblasti, rezulati su monitoringa medija koje je na konferenciji za novinare predstavio Institut za javnu politiku.

Akcija čišćenja

Volonteri nevladine organizacije „ Green Home " i studenti biologije očistili su dio Golubovaca od korova – ambrozije, kako bi obilježili Dan borbe protiv ove biljke. Ambrozija se smatra jednom od najznačajnijih alergenih vrsta, jer izaziva više od polovine polenskih alergija.

Osjeti ljeto

Na Trgu Republike u Podgorici, priređena je manifestacija „ Osjeti ljeto " koju je organizovala NVO FER. Cilj manifestacije je turistička promocija glavnog grada, kao i promocija ponude privrednika iz cijele Crne Gore, sa akcentom na usluge ili proizvode koji su posebno u fokusu tokom ljeta.

Critical Mass

Dvadeset drugi podgorički Critical Mass u organizaciji NVO Biciklo.me sa malo drugačijom trasom, posvećen podgoričkom naselju Zabjelo, održan je sa ciljem da se podstakne na dodavanje republici atributa biciklistička.

Revijalna fudbalska utakmica

Povodom obilježavanja 26. juna , Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica, zajedno sa partnerima: Uprava policije – IPA, Ministarstvo prosvjete i NVO "4 LIFE u SC Dadex su organizovali revijalnu fudbalsku utakmicu timova „ Javne ličnosti " i „ Zajedno protiv droge ".

Radionica

Radionicom u vrtiću „ Maša " u Podgorici, završena je kampanja Centra za proučavanje i zaštitu ptica (CZIP) pod nazivom „ Spring Alive – Dočekajmo proljeće ". U sklopu kampanje ukupno je održano 36 radionica za djecu predškolskog i školskog uzrasta.