.

Vijesti iz NVO sektora

Četvrta ulična akcija

Centar za građansko obrazovanje organizovao je u Podgorici četvrtu uličnu akciju „ Pozovi, spriječi ili liječi korupciju " u kojoj je prikupio preko 20 prijava za koruptivne radnje. Tokom akcije podijeljeno je i nekoliko stotina flajera.

Čišćenje podmorja

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa NVO „ Civilni Centar CG " organizovalo je akciju čišćenja podmorja lučice Kalimanj obilježavajući tako i Dan planete Zemlje. U akciji su učestvovali i ronioci Ronilačkog kluba „ Adriatak Blue ", aktivisti „ Kreativne asocijacije mladih ", NVO „ Ekipa Zelenih – Green Team ", d.o. o. „ Advantage ", Organizacija mladih „ Jež " i predstavnici Javnog Komunalnog preduzeća.

Trčimo za planetu

„ Trčimo za planetu " naziv je akcije koju je u Nikšiću organizovalo Ekološko udruženje mladih (EUM) „ Zeleni centar " u saradnji sa Atletskim klubom „ Nikšić " i NVO „ Scena ".

Akcije čiščenja

Obilježavajući Dan planete Zemlje i ujedno zvršetak projekta „ Moj grad čist grad ", NVO Alfa centar u saradnji sa lokalnom upravom organizovala je čišćenje i uređenje nekoliko lokacija u Nikšiću.

Biblioteka igračaka i knjiga

Nevladina organizacija Iskra života otvorila je u adaptiranoj porodičnoj kući u nikšićkom Bistričkom naselju prvu biblioteku igračaka i knjiga za djecu bez jednog ili oba roditelja u Crnoj Gori.

Seminar

Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro) u Kolašinu je organizovala seminar u okviru projekta '' Inicijativa za zelenu ekonomiju'' koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

Akcija čišćenja

Članovi ekološkog drustva "Boka" u saradnji sa JKSP, gradskom čistoćom i fudbalskim klubom Obilić tokom vikenda su organizovali akciju čišćenja Savinske Dubrave. Akcija čišćenja je data po preporuci Olimpijskog komiteta Crne Gore.

Konkurs

Centar za gradjansko obrazovanje , u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskoh integracija, raspisao konkurs za najbolji novinarski tekst o evropskim integracijama u Crnoj Gori. Konkurs je otvoren za novinare stampanih medija kao i agencija i veb-portala koji su registrovani u Crnoj Gori do 1. maja ove godine.

Realizacija projekta

Gradska opstina Tuzi i NVO Green Home, opstina Kelmend iz Albanije i organizacije "Nada za buducnost" i Open Kom Aps zapocele su realizaciju projekta "Zajednicke ekoloske akcije za ocuvanje rijeke Cijevne i odrzivi razvoj prekogranicne regije". Cilj projekta je jacanje prekogranicne saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija na upravljanju prirodnim resursima, zastiti i promociji zajednickog socio-ekonomskog odrzivog razvoja.

Program za učenike

NVO Prostory iz Podgorice organizovala je program za učenike JU Resursni centar za djecu i mlade ''Podgorica'' u sklopu projekta ''Proletter'' čiji je cilj da da promoviše savremeno književno, muzičko i filmsko stvaralaštvo.

Diskusija

Opština Bar i NVO Eko Centar Delfin iz Kotora organizovali su u Baru diskusiju na temu „ EU vrijednosti, politike i standardi – maslinarstvo i ruralni razvoj ". Prisutni su takođe upoznati sa aktivnostima koje su realizovane u sklopu projekta, kao i sa aktivnostima koje lokalna samouprava sprovodi u cilju unapređenja poljoprivrede.

Konferencija

Centar za demokratiju I ljudska prava (CEDEM) organizovao je u Podgorici konferenciju povodom predstavljanja rezultata projekta " Unapređenje integracije Roma na lokalnom nivou ".