.

Vijesti iz NVO sektora

Radionica

Centar za zaštitu i proučavanje (CZIP) održao je radionicu „ Hranilice za ptice – uradi sam ", u Osnovnoj školi „ Radojica Perović " u Podgorici. Uradi sam praksa ima za cilj da angažuje djecu da bez dodatnog troška pomognu pticama da se prehrane tokom hladnih mjeseci kada ptice teško dolaze do hrane.

Okrugli sto

Ministarstvo prosvjete, Centar za stručno obrazovanje, Asocijacija poslovnih žena Crne Gore i Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, organizovali su u Podgorici okrugli sto na temu „ Značaj obrazovanja za razvoj ženskog preduzetništva ".

Obnovljen most

NVO „ Da zaživi selo " uz pomoć pljevaljskog Zavoda za zapošljavanje, Uprave šume Crne Gore, lokalne turističke organizacije, JP Vodovod i „ Gradir Montenegro " obnovila je viseći most preko rijeke Ćehotine u mjestu Jelice.

Okrugli sto

Asocijacija NARDOS ( Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore) organizovala je u Herceg Novom okrugli sto o ostvarivanju prava na inkluzivno obrazovanje. Za kvalitetnije ostvarivanje prava djece sa smetnjama u razvoju na inkluzivno obrazovanje potrebno je transformisati specijalne škole u resursne centre, poruka je sa ovog okruglog stola.

Otvoreno socijalno preduzeće

U prostorijama Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju „ Pravo na život" svečano je otvoreno socijalno preduzeće „ Pravo na život ". Socijalno preduzeće zaposliće dva lica sa invaliditetom i vršiće obuke u cilju edukacije i zapošljavanja većeg broja lica sa invaliditetom

Radionica

Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac organizovala je u Bijelom Polju radionicu za svoje članove i učenike Gimnazije „ Miloje Dobrašinović ". Radionica je organizovana u sklopu projekta „ Resocijalizacija osoba sa oštećenim vidom na području opštine Bijelo Polje ".

Radionice

Društvo za zaštitu životinja Podgorica organizovalo je za učenike drugog i trećeg razreda Osnovne škole „ Maksim Gorki " radionice o ekološkoj svijesti osnovaca i upoznavanje sa humanim rješavanjem problema napuštenih životinja.

Prvi saobraćajni čas

Realizujući projekat „ Prvi saobraćajni čas " NVO savez vozača Crne Gore i saobraćajna policija nikšićkog Centra bezbjednosti, održana su predavanja u četiri osnovne škole u Nikšiću.

Akcija sadnje sadnica

Volonteri Crvenog krsta, NVO Natura, učenici i članovi sportskih klubova iz Kolašina, organizovali su akciju sadnje stabala duž šetališta pored obale Tare.

Konferencija

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS organizovala je konferenciju o borbi protiv političke korupcije i izgradnji povjerenja u izborni proces. Na konferenciji je zaključeno da je ključ vladavine prava nezavisan i profesionalan tužilac.

Radionica

U okviru projekta „ Uz pravnu podršku do kvalitetnijeg ostvarenja prava djece i mladih sa smetnjama u razvoju " u Rožajama je održana radionica sa roditeljima koji imaju djecu sa hendikepom. Radionicu je organizovao Savez udruženja roditelja djece i omladine „ Naša inicijativa ".

Manifestacija

U organizaciji NVU „ Građanske inicijative " u Milet bašti je održana manifestacija „ Pljevaljske noći sa mirisom pljevaljske kuhinje ". Cilj manifestacije je čuvanje od zaborava tradicionalnih jela bogate pljevaljske trpeze.