.

Važno - Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

Poštovane koleginice i kolege,

Ovom prilikom vas podsjećamo da su Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. list Crne Gore",br. 14/07 od 21.12.2007, 04/08 od 17.01.2008, 14/12 od 07.03.2012) i nevladine organizacije definisane kao obveznici primjene ovog zakona. U cilju otkrivanja i sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, svi obveznici su dužni da preduzimaju određene mjere i radnje utvrđene ovim zakonom:

- ukoliko imaju više od tri zaposlena dužna su da odrede ovlašćeno lice i njegovog zamjenika za poslove otkrivanja i sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma;

- da izrade analizu rizika kojom utvrđuje procjenu rizičnosti pojedinog klijenta, grupe klijenata, poslovnog odnosa ili transakcije u vezi mogućnosti zloupotrebe u svrhe pranja novca ili finansiranja terorizma;

-da vode evidenciju podataka o klijentima, poslovnim odnosima i transakcijama iz člana 9 Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) je pripremio interni akt o analizi rizika. U želji da svima vama, koji do sada nijeste izradili ovaj dokument, olakšamo proces izrade, dostavljamo vam obrazac analize rizika u prilogu. Takođe, informišemo vas da je akt koji smo izradili dobio potvrdu ispravnosti od strane Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

S obzirom na značaj ove teme, i potrebu upoznavanja nevladinih organizacija sa regulativom iz ove oblasti, CRNVO će u narednom periodu, u saradnji sa Upravom za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma organizovati obuke na ovu temu. Detaljnije informacije u vezi sa obukama očekujte u narednih nedjelju dana.

Attachments:
FileOpisFile sizeLast modified
Download this file (obrazac akta o analizi rizika.doc)obrazac akta o analizi rizika.doc 105 Kb12/11/12 14:40
email this page