.

CRNVO Vijesti

Održaana tri okrugla stola " Sistem obezbjeđenja kvaliteta u radu nevladinih organizacija u Crnoj Gori "

U skladu sa Akcionim planom Strategije razvoja nevladinih organizacija u Crnoj Gori 2014.-2016. godine, održana su tri okrugla stola na temu „Sistem obezbjeđenja kvaliteta u radu nevladinih organizacija u Crnoj Gori", i to 2. februara u Budvi, 3. u Bijelom Polju i 4. u Podgorici.

Organizatori skupova, kojima je cilj bio promovisanje sistema upravljanja kvalitetom u radu NVO, bili su Kancelarija za saradnju s nevladinim organizacijama, TACSO Kancelarija u Crnoj Gori (organizaciona i finansijska podrška) i CRNVO- Resursni centar za nevladine organizacije u Crnoj Gori.

Opširnije...

CRNVO na XII sjednici Skupštine Glavnog grada

Centar za razvoj nevladinih organizacija ucestvovao je u radu XII sjednice Skupštine Glavnog grada u vezi sa drugom tačkom dnevnog reda, koja se odnosi na Predlog odluke o mjesnim zajednicama i predstavio komentare na ovaj dokument.

Podsjecamo, Glavni grad jedina lokalna samouprava u CG koja primjenjuje Odluku o mjesnim zajednicama iz 1995. godine. Dakle, Glavni grad je jedina lokalna samouprava koja godinama krsi Zakon o lokalnoj samoupravi jer je u skladu sa ovim propisom bila u obavezi da ovu odluku donese mnogo ranije. Za ovo krsenje do sada niko nije pozvan na odgovornost.

Poznato je da je 2013. godine kreiran Nacrt ove odluke i sprovedena javna rasprava, ali ovaj proces nije dobio svoj epilog u skupstinskoj proceduri. Ovo su nesporne cinjenice, koje samo mogu ukazati da u Glavnom gradu nije postojala politicka volja da se ovo pitanje do sada uredi, te da je za tako nesto trebalo cekati inicijativu radne grupe parlamentarnog dijaloga za vracanje povjerenja u izborni proces. Nazalost, i ovo potvrdjuje da se pitanje polozaja, rada i funkcionisanja mjesnih zajednica dozivljava i tretira iskljucivo kao politicko pitanje, a ne kao pitanje od kljucnog interesa za gradjane.

Opširnije...

Okrugli sto


„Sistem obezbjeđenja kvaliteta u radu nevladiih organizacija u Crnoj Gori "

Pozivamo Vas da učestvujete na okruglom stolu na temu „Sistem obezbjeđenja kvalteta u radu nevladiih organizacija u Crnoj Gori", koju organizuje TACSO kancelarija (Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva) u Crnoj Gori u saradnji sa Kancelarijom za saradnju s nevladinim organizacijama Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i Centrom za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) - Resursnim centrom za nevladine organizacije u Crnoj Gori.

Akcionim planom realizacije Strategije razvoja nevladinih organizacija u Crnoj Gori 2014-2016 predviđeno je organizovanje tri skupa radi promovisanja znacaja i koristi od uvodjenja sistema kvaliteta u rad organizacija civilnog društva, posebno u kontekstu uticaja na povećanje njihovog legitimiteta i odgovornosti. U vezi sa tim,TACSO kancelarija u Crnoj Gori u saradnji sa CRNVO i Kancelarijom za saradnju s nevladinim organizacijama, organizuje 3 skupa za nevladine organizacije u Crnoj Gori i to u Bijelom Polju (za sjeverni dio CG), Budvi (za juzni dio CG) i Podgorici (za centralni dio CG).

Opširnije...

Javna debata o 10. pregovaračkom poglavlju Informatičko društvo i mediji

U Podgorici je juče, u organizaciji Kancelarije glavnog pregovarača, Delegacije EU u Crnoj Gori, Britanske ambasada Podgorica i Britanskog savjeta u Crnoj Gori, održana javna debata o 10. pregovaračkom poglavlju Informatičko društvo i mediji.

Na skupu su govorili: državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, program menadžer u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Patrik Šmelcer, član Pregovaračke grupe za 10.
poglavlje prof. dr Anđelko Lojpur i načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije i šefica Radne grupe za 10. poglavlje Ružica Mišković.

Opširnije...

Peti sastanak Operativnog tijela

Juče je u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija MVPEI održan peti sastanak Operativnog tijela zaduženog za sprovođenje Startegije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018. Na sastanku je razmatran i usvojen Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 2015. godinu.
Drugim godišnjim akcioni planom, za 2015. godinu, planirano je 117 aktivnosti, u potpunosti je realizovano 112, djelimično je realizovana jedna a 4 aktivnosti su odgođene za 2016. godinu. Stepen realizacije je 95,73%, što je ocijenjeno kao uspjeh od strane članova Operativnog tijela.

Opširnije...

Održan Microsoft NGO Connection Day

Danas je u Podgorici u Hotelu Apart Premier održan Microsoft NGO Connection Day koji je organizovao TechSoup Balkans u saradnji s Microsoftom, Centrom za razvoj nevladinih organizacija CRNVO i Fondacijom Dokukino. Na događaju je učestvovalo preko 30 predstavnika/ca nevladinih organizacija iz Podgorice i drugih gradova Crne Gore.
Ispred CRNVO na dogadjaju su prisustvovali Nevena Bulatović, Zorana Marković i Radoš Mušović. Radoš Mušović, koordinator programa za jačanje kapaciteta je govorio u okviru sesije Tehnologija i NVO govorio o načinu na koji crnogorske NVO koriste tehnologije da bi komunicirale sa svojim zajednicama i predstavio je najveće greške koje NVO prave u komuniciranju sa istim.

Opširnije...

Microsoft NGO Connection Day 2015

TechSoup Balkans u saradnji s Microsoftom i partnerom Fondacijom Dokukino, te uz podršku Centra za razvoj nevladinih organizacija, organizuje konferenciju Microsoft NGO Connection Day 2015, koja će se održati u utorak, 22. decembra, u Podgorici (Hotel Apart Premier – Sala "Zeta", Bulevar Mihaila Lalića 1), od 10 časova.

Opširnije...

Za civlni sektor transparentnost ostaje glavni prioritet

Koalicija nevladinih organizacija – Saradnjom do cilja održala je svoju godišnju Skupštinu 12. decembra u Podgorici. Koalicija trenutno okuplja 97 nevladinih organizacija iz Crne Gore i predstavlja najveću organizovanu grupaciju nevladinih organizacija ovog tipa u Crnoj Gori. Već godinama Koalicija predstavlja važan instrument u borbi za kreiranje adekvatnog ambijenta za djelovanje i razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori.

Opširnije...