Istraživanje o uključenosti civilnog društva u izradi strategije razvoja i redukcije siromaštva Crne Gore

ISTRAŽIVANJE O UKLJUČENOSTI CIVILNOG DRUŠTVA U IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA I REDUKCIJE SIROMAŠTVA CRNE GORE

U novembru 2003. crnogorska Vlada je usvojila dokument “Strategija razvoja i redukcije siromaštva Crne Gore”. U cilju boljeg sagledavanja procesa izrade Strategije, uočavanja problema i definisanja preporuka za uspješnu realizaciju Strategije, Catholic Relief Services (CRS) i Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) realizovali su od januara do oktobra 2004. godine projekat “Procjena uspješnosti uključenosti civilnog društva u izradu Strategije razvoja i redukcije siromaštva Crne Gore”. Projekat je regionalnog tipa i, osim u Crnoj Gori, realizovao se istovremeno u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji.

Aktivnosti projekta bile su usmjerene na prikupljanje mišljenja predstavnika nevladinih organizacija, medija, sindikata o procesu izrade Stategije kao i samom sadržaju dokumenta.

U istraživanju je učestvovalo 89 nevladinih organizacija iz južne, sjeverne i centralne regije Crne Gore, predstavnici 4 medija, predstavnik Saveza samostalnih sindikata Crne Gore. Svoje mišljenje o procesu izrade Strategije saopštili su I predstavnici donatora koji su bili uključeni u sam proces I predstavnik