.

PARTNERSTVO ZA ODRŽIVOST

Studijska posjeta Užicu

 

Centar za razvoj nevladinih organizacija ( CRNVO) i Smart Kolektiv iz Beograda organizovali su studijsku posjetu Užicu za 37 predstavnika/ca organizacija civilnog društva (OCD) iz opština Bijelo Polje, Pljevlja, Nikšić, Rožaje, Prijepolje, Užice i Novi Pazar koja je održana od 11. do 13. aprila 2013. godine.

Predstavnici organizacija civilnog društva iz pomenutih gradova su imali priliku da se susretnu sa predstavnicima opštine Užice koji su im predstavili saradnju opštine Užice i nevladinog sektora kao i buduće planove opštine za unaprijeđivanje saradnje sa civilnim društvom

Učesnici studijske posjete su takođe posjetili selo Potpeć i „Udruženje sela Potpeć", kao i druge lokalne organizacije kao što su NVO „Ženski centar" i društveno odgovorno preduzeće Zdravčica.

 

Održani treninzi o PR-u za nevladine organizacije

 

Centar za razvoj nevladinih organizacija ( CRNVO) i Smart kolektiv iz Beograda organizovali su dva treninga na temu „Odnosi sa javnošću za neprofitni sektor: integracija, koordinacija i saradnja" za 37 predstavnika/ca organizacija civilnog društva (OCD) iz opština Bijelo Polje, Pljevlja, Nikšić, Rožaje, Prijepolje, Užice i Novi Pazar. Treninzi su održani u Užicu (1. i 2.februar) i Novom Pazaru (4. i 5.februar) i predstavljaju prvi u nizu planiranih aktivnosti u okviru prekograničnog projekta "Partnerstvo za održivost" koji je finansiran od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora.
Kako kreirati i plasirati uspješne poruke, u čemu se ogledaju specifičnosti komunikacije između OCD i medija, koji su novi alati odnosa sa javnošču- samo su neke od tema koje su obrađene tokom treninga. Posebna pažnja bila je posvećena komunikaciji u novim medijima i kriznom komuniciranju. Kombinujući teoriju i praksu, učesnici/e su imali priliku da učestvuju u kreiranju saopštenja za javnost i plana odnosa sa javnošću, kao i u simulaciji press konferencije i televizijskog intervjua. Treninge su vodili profesionalci iz oblasti odnosa sa javnošću- Maja Dželatović i Zoran Marković.
CRNVO cijeni da je ova vrsta edukacije neophodna kako bi nevladine organizacije povećale vidljivost svojih aktivnosti i unaprijedile komunikaciju i saradnju sa svojim ciljnim grupama. Sa druge strane, na ovaj način se doprinosi i unaprjeđenju komunikacije sa predstavnicima medija.
Organizacije koje su učestvovale na treninzima su: Bonum, Da zaživi selo, Pljevaljski ženski prostor, Viva Vita i „Zračak nade" (Pljevlja), Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju, Alfa centar, Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić, Humanitarac, Morakovo i Društvo mladih ekologa (Nikšić), Ikre (Rožaje), Bjelopoljski demokratski centar, Snažna mama, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Bijelo Polje i Udruženje paraplegičara Bijelog Polja i Mojkovca (Bijelo Polje), Bios, Argument, Forum žena Prijepolja, Ekološki centar Prijepolje i Prijatelji Brodareva (Prijepolje), Užičko bilje, Udruženja žena sela Potpeća, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Kulturni centar DamaD (Novi Pazar).

 

Strategijom do uspjeha

 

Centar za razvoj nevladinih organizacija CRNVO i Smart Kolektiv iz Beograda organizovali su dva treninga na temu „Strateško planiranje" za 30 predstavnika/ca organizacija civilnog društva iz opština Nikšić, Bijelo Polje, Rožaje, Pljevalja, Prijepolje i Užice.
Treninzi na temu „Strateško planiranje" predstavljaju samo dio aktivnosti koje CRNVO i Smart Kolektiv sprovode kroz projekat PARTNERSTVO ZA ODRŽIVOST, finansiranog od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora koji se finansira iz druge komponente Instrumenta za pretpristupnu podršku 2007 – 2013.
Sa učesnicima/ama programa treneri su radili na razvoju konkretnih strateških planova organizacija, praćeni planovima prikupljanja sredstava i planovima praćenja i ocjenjivanja. Kao rezultat rada pripremljeno je šest nacrta Strateškog plana za organizacije učesnice treninga.
CRNVO smatra da strateški pristup radu u organizacijama civilnog društva predstavlja jedan od ključnih preduslova za postizanje dugoročnih, održivih promjena u društvu. Takođe, njegovanje strateškog pristupa predstavlja i nužan preduslov održivosti samih organizacija.

 

Razvoj korporativne filantropije- kulture davanja preduzeća


Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i Smart kolektiv iz Beograda organizovali su treninge o predstavnike/ce organizacija civilnog društva iz Nikšića, Bijelog Polja, Pljevalja, Rožaja, Prijepolja, Užica i Novog Pazara i to u Nikšiću i Rožajama. Trening je dio projekta „Partnerstvo za održivost" koji je finansiran od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora.
Tokom treninga predstavljeno je i najnovije istraživanje o društveno odgovornom poslovanju u Crnoj Gori koje je sproveo Ipsos Strategic marketing, u saradnji sa CRNVO-om i Unijom poslodavaca Crne Gore i uz podršku TACSO kancelarije a koje, između ostalog, ukazuje na postojanje jaza između oblasti koje građani i građanke smatraju prioritetnim za ulaganja od strane preduzeća i onih oblasti u koje preduzeća u Crnoj Gori najviše ulažu. Konkretno, dok ispitani građani/ke stratraju da je potrebno da preduzeća dominantno ulažu u obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i oblast poljoprivrede, ispitana preduzeća su do sada imala najviše ulagala u oblast socijalne zaštite, za djecu i omladinu i u razvoj sporta.
Učesnici/e su takođe imali priliku da se upoznaju sa primjerima dobre prakse preduzeća iz Crne Gore i Srbije sa namjerom da se ukaže da koncept korporativne filantropije ne podrazumijeva samo davanja preduzeća u novcu koja su sporadična već obuhvata i davanja u vremenu, znanju i iskustvu.
CRNVO takođe ističe značaj ovih treninga za sve organizacije civilnog društva koje su zainteresovane za uspostavljanje dugoročne saradnje sa biznis sektorom u cilju zajedničkog rješavanja problema u zajednici.

 

 

Poštovane koleginice i kolege,

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i NVO Smart kolektiv iz Beograda pozivaju organizacije civilnog društva sa sjedištem u Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima i Rožajama koje su zainteresovane za uspostavljanje saradnje sa biznis sektorom, pronalaženje novih načina podrške za svoje aktivnosti i uspostavljanje kvalitetnih odnosa važnih za održivost organizacije, da se prijave za učešće u projektu PARTNERSTVO ZA ODRŽIVOST, finansiranog od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora koji se finansira iz druge komponente Instrumenta za pretpristupnu podršku 2007 – 2013.

Učešćem u projektu, organizacije će imati priliku da steknu nova znanja i savladaju praktične instrumente potrebne za uspostavljanje saradnje sa biznis sektorom. Aktivnosti u okviru projekta uključuju:

• Program jačanja kapaciteta kroz seriju treninga u ključnim

oblastima: Odnosi sa javnošću, Strateško planiranje, Korporativna filantropija, Biznis-NVO partnerstva;

• Studijske posjete organizacijama, udruženjima i preduzećima koje

predstavljanju primjere dobre prakse saradnje organizacija civilnog društva i poslovnog sektora;

• Četvoromjesečnu mentorsku podršku pri pripremi projekata za

saradnju sa biznis sektorom;

• Učešće na Sajmu ideja, na kome će predstavnici/e organizacija imati

priliku da direktno predstave svoje projektne ideje preduzećima;

• Učešće na Forumu o međusektorskim partnerstvima i društveno

odgovornom poslovanju, na kome će predstavnici/e sva tri sektora imati mogućnost da razmjene iskustva

Rok za dostavljanje prijava je 3. decembar 2012. Napominjemo da je broj organizacija koje mogu uzeti učešće u projektu ograničen.

Takođe, potrebne informacije možete dobiti slanjem e-maila na e-mail adresu Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli , kao i pozivom na broj telefona +382 20 219-120, 219-121.

Attachments:
FileOpisFile sizeLast modified
Download this file (DETALJI O PROJEKTU(final).doc)DETALJI O PROJEKTU(final).doc 176 Kb11/21/12 11:56
Download this file (FINAL LISTA.doc)FINAL LISTA.doc 540 Kb12/12/12 12:58
Download this file (Lista NVO Partnerstvo za održivost.doc)Lista NVO Partnerstvo za održivost.doc 301 Kb12/10/12 16:29
Download this file (FORMULAR ZA PRIJAVLJIVANJE (final).doc)Formular za prijavljivanje 222 Kb11/21/12 11:57
Download this file (POZIVNO PISMO(final).doc)Pozivno pismo 178 Kb11/21/12 11:57
Access this URL (http://www.crnvo.me/index.php/vijesti/crnvo-vijesti/8086-produenje-roka-za-uee-u-projektu-q-partnerstvo-za-odrivost-q)Produženje rokaProduženje roka0 Kb12/05/12 13:52
email this page