.

Program za jačanje kapaciteta

Ključne aktivnosti ovog odjeljenja su izgradnja i unaprijedjenje kapaciteta nevladinog sektora u Crnoj Gori, odnosno realizacija onoga što stoji u samom nazivu naše organizacije. Cilj ovog programa je poboljšanje sposobnosti NVO-a u implementaciji projekata i organizacijskom menadžmentu.

Publikacija " Učešće građana i saradnja između civilnog sektora i lokalnih samouprava u Crnoj Gori i Albaniji "

  • PDF

U okviru projekta prekogranične saradnje "Civilno društvo i lokalna samouprava u jačanju društvene kohezije u Albaniji i Crnoj Gori", Centar za razvoj nevladinih organizacija CRNVO je u partnerstvu sa Centrom za promjene i rješavanje konflikata PARTNERS-Albanija pripremio publikaciju pod nazivom "Učešće građana i saradnja između civilnog sektora i lokalnih samouprava u Crnoj Gori i Albaniji" na crnogorskom i albanskom jeziku.

Attachments:
FileOpisFile sizeLast modified
Download this file (Ucesce gradjana ALB 4 web.pdf)Ucesce gradjana ALB 4 web.pdf 857 Kb06/28/13 12:28
Download this file (Ucesce gradjana MNE4 web.pdf)Ucesce gradjana MNE4 web.pdf 837 Kb06/28/13 12:29

Opširnije...

Glavne informacije o projektu

  • PDF

Centar za razvoj nevladnih organizacija (CRNVO) u partnerstvu sa Centrom za promjene i rješavanje konflikata iz Albanije (PARTNERS) započeo je u maju 2012. godine realizaciju projekta “Civilno društvo i lokalna samouprava u jačanju društvene kohezije u Albaniji i Crnoj Gori”. Projekat prekogranične saranje Crne Gore i Albanije finansiran je od strane Evropske unije, iz druge komponente Instrumenta za pretpristupnu podršku 2007 – 2013. Glavni cilj projekta je viši stupanj integracije, razvoja i saradnje civilnog društva u oblasti jačanja društvene kohezije u Albaniji i Crnoj Gori. Pored toga, projekat teži povećanju nivoa razmjene ideja i znanja, kao i saradnje između organizacija civilnog društva, drustvenih grupa i lokalne samouprave iz obije zemlje.

Opširnije...

Studijska posjeta opštini Plav

  • PDF

U okviru projekta ,,Civilno društvo i lokalna samouprava u jačanju društvene kohezije u Crnoj Gori i Albaniji” prošle sedmice je uspješno realizovana trodnevna studijska posjeta crnogorskim opštinama (Bar, Berane i Plav). Predstavnici četiri albanske opštine (Kopliku,Vau Dejes, Dajči i Bušati) su 14 juna, odnosno posljednjeg dana posjetili opštinu Plav. Tom prilikom su se sastali sa predsjednikom opštine Orhanom Šahmanovićem, predsjednikom Skupštine Saidom Čekićem, sekretarom Sekretarijata za privredu, finansije i razvoj Melihom Hadžialjević, sekretarom Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti Sanijom Šahmanović, predstavnikom Biznis centra Edinom Jadedićem, kao i sa predstavnicima mjesnih zajednica.

U cilju razvoja prekogranične saradnje i stvaranja partnerskih odnosa između predstavnika crnogorskih nevladinih organizacija i predstavnika civilnog sektora iz Albanije koji su učestvovali u ovom projektu, poslednjeg dana posjete potpisan je i Memorandum o saradnji između ove dvije ciljne grupe. U ime nevladinih organizacija iz Crne Gore Memorandum je potpisala Havaja Preljvukaj iz NVO ,,Pruži mi ruku”, a u ime civilnog sektora iz Albanije Fatbardha Gjonbalaj.

 

 

 

Attachments:
FileOpisFile sizeLast modified
Download this file (Radionica u Plavu.doc)Radionica u Plavu.doc 514 Kb12/20/12 14:23

Drugi dan studijske posjete - Opština Berane

  • PDF

CRNVO je u okviru projekta ,,Civilno društvo i lokalna samouprava u jačanju društvene kohezije u Crnoj Gori i Albaniji" u četvrtak, 13.juna organizovao posjetu Opštini Berane. Predstavnici albanskih opština su se susreli sa predsjednikom Opštine Berane Vukom Golubovićem, sekretarom Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti Sabahetom Cikotić, sekretarom Sekretarijata za finansije i privredni razvoj Draganom Delević, načelnicom Građanskog biroa Sanjom Milošević, članom Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave Dejanom Ćorcem, kao i kontakt osobom zaduženom za saradnju opštine sa nevladinim organizacijama Miodragom Lutovcem. Cilj ove posjete je jačanje kapaciteta i unapređenje znanja prestavnika lokalnih samouprava iz Albanije o sistemu rada lokalnih samouprava, kao i dobrih praksi građanske participacije u donošenju odluka u Crnoj Gori. Nakon sastanaka sa predstavnicima opštine, organizovan je i sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija iz Berana ( NVO Tolerancija, NVO Korak nade, NVO ženska organizacija ,,Feniks", NVO Civilne inicijative Berane).

Studijska posjeta - Bar

  • PDF

Centar za razvoj nevladinih organizacija u partnerstvu sa Centrom za promjene i rješavanje konflikata PARTNERS - Albanija, 12. juna 2013. godine, nakon posjete Opštini Bar organizovao je posjetu NVO " Adria " Bar. Tom prilikom učesnici studijske posjete su se susreli pored predstavnika NVO " Adria " i sa predstavnicima NVO " Svetionik " i " Povjerenje ". Cilj ove posjete bilo je predstavljanje programa i rezultata rada ovih organizacija, kao i identifikovanje zajedničkih problema i budućih oblasti saradnje sa predstavnicima albanskih opština.

Opširnije...