Skupština krije dokumentaciju za Savjet RTCG!

Skupština Crne Gore odbila je zahtijev Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) da, na osnovu Zakona za slobodan pristup informacijama, izvrši uvid u dokumentaciju NVO koje su predložile i podržale kandidate za člana Savjeta RTCG.

Skupština je ovu odluku objasnila na način da bi “ objelodanjivanje izazvalo štetne posljedice po navedeni postupak, koji je od većeg značaja od interesa javnosti da zna ove informacije . Skupština je utvrdila da je nebitan interes javnosti da zna na koji način se predlažu i biraju  članovi Savjeta Nacionalnog javnog servisa, koji plaćaju svi građani . Interes  javnosti  Skupština je podredila interesu postupka.

Ova odluka je dodatno neutemeljena,   jer je u prethodnom procesu biranja članova Savjeta RTCG ovaj uvid bio dozvoljen zainteresovanim nevladinim organizacijama, te se postavlja legitimno pitanje – Šta to Skupština Crne Gore i Administrativni odbor  sada kriju od javnosti?

Uzimajući u obzir da je javnost opravdano zainteresovana za ovaj slučaj, gdje je  jedan od kandidata za člana Savjeta RTCG  ispred NVO - Goran Sekulović, inače autor knjige koja predstavlja svojevrstan omaž Milu Đukanoviću  smatrali smo da je pravo javnosti da ima detaljan uvid na koji način je ovaj kandidat podržan od strane nevladinog sektora. Uvid u dokumentaciju jedini je način da se ocijeni validnost dokumenata i zakonitost ovog postupka. Skupština to jako dobro zna, stoga je zabranila javnosti da dobije adekvatne informacije o ovom postupku, osim onih koje zaduženi za čistku u Savjetu RTCG saopštavaju na sjednicama administrativnog odbora.

Iz neobjašnjive predostrožnosti,  Generalni sekretar Skupštine Crne Gore je u odnosu na ovaj naš zahtjev   odradio  izvjesni “ test štetnosti ” i utvrdio da su ove informacije mnogo sigurnije ako se drže  dalje od javnosti i sakrivene od nevladinih organizacija. Test štetnosti je očigledno ovog puta “ jasno “ pokazao da bi veća šteta za DPS bila da javnosti pokaže kako je sproveden ovaj postupak.

Nismo iznenađeni ovom odlukom jer se ona, nažalost, savršeno uklapa u naše sumnje u zakonitost ovog postupka, kao i u tezu da je vladajuća partija odlučila do kraja sprovesti svoju operaciju - postavljanja isključivo DPS - u podobnih članova u Savjet RTCG.