Civilno društvo za početnike II generacija

Centar za razvoj nevladinih organizacija je u okviru projekta Civilno društvo za početnike, koji je podržan od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću,u periodu od 27. do 31. marta realizovao glavni dio nastavnog programa za drugu generaciju polaznika  istoimene škole.

Učesnici škole su imali priliku da steknu teorijska i praktična znanja o ulozi nevladinih organizacija u crnogorskom civilnom društvu; aktivizmu mladih; oblicima i mehanizmima saradnje civilnog društva i izvršne vlasti; odnosu zakonodavne vlasti i političkih partija i civilnog društva; ulozi  civilnog društva u zaštiti ljudskih prava; potencijalima za saradnju sa biznis sektorom. Predavači II generacije škole bili  su dugogodišnji NVO aktivisti Goran Đurović, Predsjednik UO Koalicije Saradnjom do cilja, Radoš Mušović, CRNVO – koordinator programa za  jačanje kapaciteta, Zlatko Vujović, Predsjednik Centra za monitoring, Stevo Muk, Predsjednik OU Instituta alternativa, Ana Novaković, Izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija, Vuk Maraš, MANS - direktor programa Monitoring i analitika, Miloš Marković, Izvršni direktor NVO Aktivna zona, Mirjana Radović, Akcija za ljudska prava - koordinatorka programa, Eleonora Albijanić, Specijalista za eksternu komunikaciju elektroprivrede CG, Daliborka Uljarević, Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje.

 

U okviru škole ralizovana je posjeta Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Zamjenice Zaštitnika Zdenka Perović i Snežana Mijušković predstavile mandat, misiju, način i rezultate rada institucije Zaštitnika. Polaznici su se kroz pitanja, odgovore i primjere iz prakse informisali o nadležnostima i postupanju Zaštitnika, kao i procedurama obraćanja, načinima podnošenja pritužbe, njenog razmatranja kao i okončanja.

CRNVO je imao zadovoljstvo da  u okviru posljednjeg dana škole ugosti Nj. E. Ambasadora Slovenije, Mitju Močnika, kao i zamjenicu ambasadora Slovačke, Milicu Seradarević. U okviru ove sesije polaznici su imali priliku da se upoznaju sa integracionim procesom, podrškom koju diplomatske misije pružaju Crnoj Gori.